top of page
pexels-pixabay-267586.jpg

På tide med et nytt kapittel, men vanskelig å lykkes med bærekraftig økonomisk vekst? 

Løsningen ligger i en enkel formel, et målbevisst budsjett og god ledelse.

Fremtidens vinnere i bedriftsmarkedet vil være representantene for den økonomiske grønne veksten. Det vil si bedrifter som skaper mest mulig økonomiske verdier (til seg selv og samfunnet), opprettholder sysselsetting og samtidig reduserer co2-avtrykket år for år.

Gladnyheten er at du vil bli overrasket over hvor lite som skal til i praksis for å lykkes med akkurat dette. Oppsettet finner du nederst i teksten. 

OverTheCliff.png

Det er viktig at du lytter til - og tar initiativ til dialog med de som våger å utfordre deg!

Hva med den sosiale bærekraften? Ingen bærekraft uten en god sosial dimensjon i eget ledd og leverandørleddet. I formelen for genuin grønn vekst er denne til en viss grad tatt hensyn til gjennom synliggjøring av lønnsverdier til virksomheten. De ansatte skal ha det bra og lønn er en del av dette, og viktig for samfunnet da verdiskaping er nøkkelen til velferden vår. Den økonomiske veksten vi opplever skal selvsagt også være bra for våre kommende generasjoner. 

Modellen for økonomisk grønn vekst følger ikke omsetning, men hvilke verdier du tilfører samfunnet gjennom driftsresultatet (EBIDTA) og lønninger, målt mot co2-avtrykket. Omsetning er uttrykk for brutto salgsinntekter og må ikke forveksles med verdiskaping. 

For å klare endringen behøves et målbærende budsjett- og ressursbevissthet, kreativitet, endrede holdninger og god ledelse:

 

1. Målbærende budsjett og ressursbevissthet: Hvordan skal bedriften målsette, investere og prioritere ressurser i årene fremover som viser hvordan klimaavtrykket blir lavere samtidig som produktiviteten øker? Du må vise verden hvordan DU skal gjøre det.

 

2. Tenk nytt. Vær kreativ. Utfordre: Å endre kurs krever at du tenker nytt, lytt til de som utfordrer og be om å bli utfordret. Produktet ditt må endres for at verden kan endres. Kreativitet og ny-tenking påvirker som regel investeringene og budsjettet.
 

3. Holdninger til forbruk – tenk i verdisirkler: I dag blir 90% av det som produseres i Europa til søppel. Digre berg av manglende forståelse for helheten. Kun 10% resirkuleres. Er ditt produkt en del av et verdisirkelen eller et bidrag til berget? Er du villig til å selge eller la produktet inngå i en «miljøuvennlig» bedrift eller produktkjede? I så fall var bærekraftsinnsatsen din ganske bortkastet.
 

4. Ledelse: En visjonær leder stiller åpne spørsmål og inviterer til dialog omkring de vanskelige spørsmålene; «hvordan skaper vi inntjening med lavest mulig miljøbelastning? Hva kan vi lære av hverandre?». Stimulering av kreativitet og samarbeid må være en driver for de ansatte.

 

Formelen for å oppnå tilstrekkelig grønn vekst

Co2-avtrykket knyttet til hver enkelt verdiskapingskrone (EBITDA + lønn) må reduseres med 5-7 % hvert år. Det gjelder å produsere mest mulig verdier til samfunnet med bruk av minst mulig co2 - du må gjøre bedriften stadig mer karbonproduktiv.  KAPRO (karbonproduktivitet) måles ved å dele verdiskaping på co2-utslipp. Det geniale med denne formelen er at den ivaretar bedriftenes behov for elastisitet gjennom lønnskostnader - bedriftens utslipp relateres dermed til antall ansatte som kan endres og ikke et fast krav til co2-kutt.

For å lykkes med genuin grønn vekst trenger du kun én oppsatt modell – og stick to the plan! Følger du denne planen i en 10 års horisont, år vil du har redusert ditt co2-avtrykk med ca 40-50%  - helt i tråd med våre klimaforpliktelser.

 

Dersom du allerede benytter deg av rapporteringsverktøy som Miljøfyrtårn, ISO-14001 e.l., vil ikke dette alene fortelle deg om bedriften oppnår grønn vekst men gjøre det til en enkel sak å regne ut. Du trenger heller ikke et rapporteringsverktøy for å beregne grønn vekst (nb med mindre du er rapporteringspliktig!), - utslippene fra scope 1, 2 og 3 kan sorteres manuelt og beregnes. Selv om bedrifter er svært forskjellige er nøkkelformelen universell og gjelder for alle. Imidlertid er eventuelle tiltak som må iverksettes for å oppnå genuin grønn vekst, individuell.

Trenger du hjelp til planen, eller å bli utfordret av "sauen i midten"?


Ventura Utvikling bistår gjerne i alle deler av prosessen med konkretisering av mål og strategier slik at din bedrift oppnår genuin grønn vekst.

_________________

​Kilder:

Genuin Grønn Vekst, Per Espen Stoknes, professor BI

 

Science Based Targets | Vitenskapsbaserte klimamål.
Norsk selskaper som har forpliktet seg eller satt vitenskapsbaserte klimamål

Vil du ha flere slike artikler så fort de er produsert?

Takk for at du abonnerte!

    bottom of page