
Strategiprosess og kollektiv intelligens
En god strategi er troen på fremtiden og lages i samhandling med bedriftens kollektive intelligens. Strategi handler ikke bare om å planlegge fremtiden, men om å skape den. Det gjøres best i fellesskap, - gjerne sammen med en partner som kan se bedriften fra utsiden.
Hvilken tro har du på fremtiden?
Strategien skal ikke bare holde tritt med tiden, men også lede an. Som leder står du overfor utallige utfordringer hver dag med markedsforhold, organisasjonens prestasjoner og endringsvillighet. Hele virksomhetens forretningsmodell blir utfordret – til enhver tid.
Hva om DU hadde en partner som kunne hjelpe deg med å se mulighetene i utfordringene og konvertere dem til konkurransefordeler? Hva om de på utsiden kunne titte deg litt i kortene, inspirere og utfordre det bestandige du har gått i en stund? Hva om noen så den verden du lever i med nye øyne, - hva tror du de ville ha sett? Eller stilte deg spørsmål som fikk deg til å tenke i nye baner? Hva om ledergruppen ikke måtte tenke på alt på egenhånd?
«Å kunne bidra til å identifisere «skjulte» muligheter og løse komplekse hindringer fungerer absolutt ikke slik at man kommer seilende inn med en slags «fasit». Det er i samspillet med ledere og ansatte at «magien» og løsningene kommer naturlig som en del av den kollektive intelligensen og prosessen».
Det er en balansegang å utvikle gode strategier som både er visjonære og realistiske, - og som bedriften og de ansatte kan enes om. Er det ikke gode mål å strekke seg etter, er heller ikke strategien særlig dyptgripende eller betydningsfull. Ei heller de overentusiastiske planene som bikker over grensen til det urealistiske, er særlig verdifulle. I begge tilfellene havner strategien som regel i en skuff. Begge forteller om en fremtid man ikke har særlig tro på selv.
• Tilpassede løsninger:
Ingen prosesser eller bedrifter er like, kun det skreddersydde passer din organisasjon. Tilpasninger må gjøres fortløpende og underveis i prosessen.
• Erfaring og innsikt:
Bred erfaring hos prosessveileder gir overføringsverdi fra ulike virkeligheter. Dette gjør det mulig å finne flere veier for å lykkes fra nå NÅ til NY med mangle konkrete verktøy i beltet og eksempler som gir overføringsverdi.
• Ledelse og trening underveis:
Prosessen skal oppleves meningsfull og med retning. Det bestående skal utfordres og ny vei finnes gjennom åpne spørsmål som virker forløsende. Det skal være rom for personlig utvikling og trening av adferd (raskeste vei til endringer).
• Prosess og kreativitet:
Strategiprosesser skal være både krevende og artige. Prosessveileder skal bidra til å identifisere muligheter og hjelpe frem unike løsninger. I fellesskap, med den kollektive intelligensen, tenker vi både utenfor og inni boksen. Erfaringsgrunnlaget blir igjen sentralt.
• Resultatorientert:
Være opptatt av konkrete resultater og hvordan strategien forankres og implementeres i teamet slik at du oppnår dine mål.
Det er fellesskapet som skaper fremtiden for selskapet som du og dine ansatte skak tro på.
Å velge riktig samarbeidspartner kan være forskjellen mellom suksess og middelmådighet.
Nøkkelen finnes i fellesskapet
Nøklene til en god strategi, forankring og gjennomføringskraft finnes i fellesskapet. Det ligger i synergien mellom ulike perspektiver og erfaringer, måten man stiller spørsmålene på og hvordan man tilnærmer seg de ulike problemstillingene. Når ledere og deres team samarbeider tett med en ekstern veileder bringes en objektiv tilnærming inn. Kanskje man kan kalle det en slags frigjørende kraft, og det oppstår ny dynamikk og prosess der ideer kan utveksles fritt. Den kollektive intelligensen blir utfordret og fører til kreative løsninger som kanskje ikke ville blitt oppdaget alene.
En sterk strategisk visjon er grunnsteinen for enhver vellykket organisasjon, og de interne teamprosesser omsetter strategier til konkrete resultater. Gjennom kollektiv intelligens skapes fremtiden som ledelse og ansatte tror på, og styrker bedriften for dagene som kommer.