
Høsten er budsjett- og strategitid, og det er urolige tider. Det gjelder å finne balansen så man ikke styrter ut av løypa.
Publisert: 06.10.24
Vi lever i en urolig tid. Europas økonomi er under press, verdier settes på prøve, og klimaendringer utfordrer både bedrifter og samfunn. Akkurat nå ser horisonten mørkere ut enn den har gjort på lenge. For mange bedrifter betyr det at de kjente og trygge økonomiske pilene ikke peker oppover slik de pleide, og ledergrupper over hele landet kjenner presset. Når ledergruppen opplever stress og usikkerhet, er det fristende å jage etter raske løsninger og umiddelbar vekst. Men før bedriften kan komme tilbake på vekstsporet, må den først finne balansen.
Gjennom de siste tiårene har vi blitt vant til en jevn vekst, med bare noen få unntak under kriser. Men nå, i møte med en ny økonomisk virkelighet, er det ikke lenger så enkelt. Tallene taler sitt tydelige språk: bedrifter må tilpasse seg, og endringer er uunngåelige. Nullvekst er definitivt ikke et langsiktig alternativ, og presset fra styrene om å finne løsninger er merkbart. Ledergruppen merker presset. Stresset forplanter seg til de ansatte, og veien videre synes uklar. Når marginene blir strammere og inntektene ikke vokser i takt med forventningene, er det lett å føle at man står fast og ikke innfrir. Det gjelder å knekke nøttene før situasjonen eskalerer, og bedriften skjener ut av løypa. Hva gjør du?
Først balanse – så vekst
Det er her det gjelder å gjenvinne balansen før man i det hele tatt tenker på videre vekst. Tenk deg at du er på ski og er i ferd med å miste balansen. Tyngdepunktet har forflyttet seg, og du er på vei mot et tryn ut av løypa. Dette er definitivt ikke tidspunktet du tenker at du skal strekke deg litt til, eller at neste års treningsmål er Birken 2025. Det du instinktivt gjør er de små justeringene, de små bevegelser, og i de fleste tilfeller gjenoppretter du balansen og unngår tryn. Det samme prinsippet gjelder i bedriften – før du kan sikte på vekst, må du finne ut hvor punktet for ubalansen ligger.
Før bedriften kan vokse igjen, må du og ledergruppen stoppe opp og finne ut hvor ubalansen befinner seg. Dette kan være på flere nivåer:
Økonomi - hvordan er marginene egentlig?
Jobber vi smart nok innenfor rammene vi har eller kan vi forbedre eller stramme inn uten å skade kjernevirksomheten? Kartlegg marginene skikkelig. Vi skal ikke spare oss til fant, men i det fleste tilfeller kan vi oppdage at det finnes smartere måter å jobbe på som frigjør både tid og bedrer økonomien.
Markedet – er du i ubalanse med markedet?
Har kundene endret seg og er det samme kunder? I perioder med usikkerhet vil naturligvis kundenes behov prioriteringer forandre seg. Kunden du har kjent i åresvis har trolig endret seg. Kanskje må produktporteføljen justeres, eller kanskje markedsføringen treffer feil.
Intern balanse og kultur - hvordan har stresset påvirket de ansatte?
Er kommunikasjonen i ledergruppen åpen og ærlig, eller begynner frykten for nedgang å påvirke beslutningsprosessene? For å finne løsninger må ledergruppen samarbeide mer enn noen gang. Her er det mye å hente vet å «bløtlegge» felles kompetanse for å finne løsninger og gi støtte. Å lede i motgang sammen åpner for høy læring, og i møte med andre kan man lære mye om seg selv. Men man må være villig til å se det slik. Det kan være nødvendig å ta et skritt tilbake og sørge for at det er en kultur for åpenhet og støtte, slik at alle tør å bidra med sine ideer og perspektiver.
Til høstens budsjett og strategiprosesser kan det være fristende – og mest gøy – å legge frem optimistiske prognoser som man håper vil inntreffe. Da bidrar man imidlertid til å forsterke ubalansen. Her kommer en god fremgangsmåte som kan anbefales:
-
Start med et realistisk utgangspunkt og få folka til å «stå støtt» der.
-
Involver hele teamet. Involvering av flere lag i organisasjonen kan gi nye perspektiver og innsikt, og øker sjansen for å oppdage muligheter dere kanskje ikke har sett tidligere, identifisere ubalanser eller hvor sko trykker.
-
Når balansen er gjenopprettet, er det viktig å sette klare og målbare mål. Du har lykkes med å unngå tryn, og er nå på plass i skisporet igjen. Nå er du klar til å løfte blikket mot dine egentlig mål (Birken/treningsmålene). Disse målene bør være fleksible nok til å tilpasses hvis situasjonen endrer seg, men også tydelige nok til å gi retning.
-
Utforsk nye muligheter. Ikke la dere bli låst fast i gamle tankemønstre. Kanskje finnes det nye markeder, produkter eller forretningsmodeller som kan hjelpe bedriften til å vokse igjen, selv i en usikker tid.
-
Noen ganger kan et utenforstående perspektiv hjelpe til med å identifisere løsninger som ikke er åpenbare for dem som er midt i situasjonen. Det kan være verdifullt å få inn konsulenter for å få et friskt blikk på utfordringene, gjenvinne balansen og tilføre nye perspektiver. Jeg kommer gjerne inn i bildet ditt her 😊.