top of page
pexels-kindel-media-7688460.jpg

Bærekraft blant SMB'er
Hva bør det bety

i min bedrift?

Nye regler om bærekraftsrapportering (CSRD) innføres fra 2024. Hva bør det betyr for min bedrift?

Det florer med tilbydere av «bærekraftsrapportering for små, mellomstore eller store bedrifter», og «slik kommer du i gang med bærekraftsrapporten».  Mange SMB’er strever med å gjøre Miljøfyrtårnrapportene, den enkle eller doble vesentlighetsanalysen virkelig relevante for seg selv - og omverden. Mange har rapportert og har et bærekraftssystem helt frivillig, men klarer ikke å ta ut potensialet i det som står i den. 
Så hva gjør vi nå? Det er med rapporten og kartleggingsgrunnlaget i hånden den virkelige moroa begynner!

 

Aller først: Beregninger viser at det vil være ca 2100 norske foretak som blir rapporteringspliktige etter de nye reglene. Fortsatt vil de altså aller fleste bedrifter være unntatt plikten.

«Lønnsomhet» er per i dag blitt den viktigste driveren for å igangsette bærekraftsarbeid, foran driveren «bidra til positiv samfunnsutvikling» som var sterkest i forrige år. Dette betyr at bedrifter i økende grad tar inn over seg at bærekraftstiltak bidrar til nye forretningsmuligheter. Selv om man er unntatt regelverket er det derfor smart å gjøre bærekraftsarbeidet likevel. Dersom du er leverandørbedrift til større bedrifter, kan du være mer eller mindre indirekte forpliktet til å gjøre jobben likevel (virkninger av åpenhetsloven). Det kan forventes på sikt at regelverket vil berøre alle.

Det er fortsatt hele 44% av SMB’er som velger å ikke gjøre bærekraftsarbeid. Årsaken oppgis å være at de ikke ser behovet eller at de mangler kompetanse. Interessant er det da at kun 16% av SMB’ene er fornøyde med eget bærekraftsarbeid. Vel, det er utvilsomt behov – summen av mange små bidrag fra SMB’er vil samlet sett utgjøre et stort volum, og verden har liten tid. Kompetanse kan hentes inn. Den farligste strategien er å stikke hodet i sanden å tenke at dette går over, eller at det ikke kommer til å gjelde deg.

Hva er så mulighetene? – De er unike for hver bedrift! Her gjelder det å se tiltak og de forretningsmuligheter som styrker ditt unike utgangspunkt, som vil forbedre topplinje, lønnsomhet, omdømmet (syv operasjonelle sider).

Det virkelige – og mest morsomme arbeidet – starter altså der bærekraftrapporten slutter. Det er kun positive sider ved målrettet og ­troverdig bærekraftsarbeid.

 

(Vil du ha mer konkrete tips om å komme i gang kan du lese denne artikkelen).

Vil du ha flere slike artikler så fort de er produsert?

Takk for at du abonnerte!

    bottom of page